Unge sætter deres præg på København Syd By

Over 100 studerende fra NEXT Sukkertoppen Gymnasium har hen over vinteren deltaget i en designkonkurrence med ideer til byrummene i den nye bydel, København Syd By, som planlægges lige ved deres gymnasium. Onsdag den 28. februar blev vinderne kåret ved et stort event.

NEXT Sukkertoppen Gymnasium i Valby bliver om nogle år nabo til en helt ny bydel, som skal bygges ved stationen København Syd.

Og netop de kommende byrum nær gymnasiet har hen over vinteren været i fokus i et forløb, hvor fem designhold på tværs af årgange har deltaget i en designkonkurrence for to forskellige byrum i området. De studerende har skullet give deres bud på, hvordan man kan udforme byrummene bedst muligt, da de bliver en vigtig del af de fremtidige elevers daglige omgivelser.

Det er Metroselskabet I/S, som sammen med NEXT Sukkertoppen Gymnasium har stået bag konkurrencen. Og onsdag den 28. februar blev vinderforslagene kåret ved et velbesøgt arrangement på gymnasiet. Her blev alle forslag udstillet, og der var taler, forfriskninger og præmier til de udvalgte vinderforslag.

“Det har været utrolig spændende at få præsenteret de unges perspektiver og ideer, som kan være med til at forme et dynamisk og relevant bymiljø. Samarbejdet har givet os en rigtig god mulighed for at forstå de kommende brugeres behov og skabe en bydel, der afspejler mangfoldigheden i området,” siger Anne Katrine Hornemann, projektchef for København Syd By hos Metroselskabet I/S.

Førstepladsen for projektområde 1 gik til projektet ’Spor Syd’, som foreslår en legeplads med referencer til det historiske miljø i form af sukkerfremstillingen, og som med dommernes ord ”forholder sig godt til og viser en forståelse for det omgivende rum”. Førstepladsen for projektområde 2 gik til projektet ”Vindruevejen” som med forslaget til en natursti langs gymnasiet fik ros for ”at skabe en rumlighed i byrummet, samtidig med at det bibeholder en åbenhed, som er vigtig for trygheden”.

Til udstillingen og afslutningsfejringen den 28. februar 2024 blev forløbet afrundet og vinderforslagene kåret.
Praktisk erfaring med byrumsdesign

De studerendes bidrag har taget udgangspunkt i det forslag til en helhedsplan for området, som et team med arkitektfirmaerne Holscher Nordberg og ADEPT med LYTT, Artelia og Realise Danmark står bag. Helhedsplanforslaget giver et bud på et nyt attraktivt erhvervs- og boligområde med arbejdspladser, boliger og butikker, gode adgangsforhold og levende byrum. 

Arkitektfirmaerne og Metroselskabet I/S’ hold af professionelle arkitekter har dermed fået en enestående mulighed for at få input til byudviklingsprojektet fra en vigtig brugergruppe i området. Og samtidig har de studerende fra NEXT Sukkertoppen Gymnasium fået mulighed for at prøve kræfter med en realistisk landskabsarkitekt-opgave, der giver dem praktisk erfaring med byrumsdesign.

”Vi har tænkt det som en konkurrencesituation for at afspejle en virkelighed, hvor idéer vurderes mod hinanden med henblik på at vælge de bedste, inden de bliver bygget. Selvom der kun er udpeget ét vinderforslag for hvert byrum, lærer alle meget af sådan en situation, fordi det giver anledning til nogle gode og konkrete diskussioner af, hvad der er vigtigt. Projektet på tværs af vores mange designhold har gjort det synligt for eleverne, at design og arkitektur fylder meget på netop vores gymnasium,” udtaler Emma Jorn, designlærer på NEXT Sukkertoppen Gymnasium.

Ud over vinderforslagene blev fire andre projekter også præmieret med henholdsvis 2. og 3. pladser.

Dommerkomiteen bestod af projektchef i Metroselskabet I/S, Anne Katrine Hornemann, formand for Valby Lokaludvalg, Michael Fjeldsøe, og partner i landskabsarkitektfirmaet LYTT, Morten Weeke Borup. Og de sidstnævnte læste også begrundelserne op og overrakte præmier til eleverne.

De mange kreative designforslag blev udstillet i forbindelse med dommerkomiteens vurderingsrunde og aflsutningsfejringen den 28. februar 2024.
Mere end 100 elever på tværs af årgange deltog i forløbet om at designe byrum til København Syd By.

Kontakt

Pressehenvendelser, skriv venligst til presse@m.dk.

Øvrige henvendelser, benyt venligst formularen nedenfor, så svarer en af Metroselskabets medarbejdere hurtigst muligt.